torstai 11. huhtikuuta 2013

Eilen sain tilauksen Lappo.fi verkkokaupasta. Noin 20kg erilaisia maltaita, humalaa ja hiivaa. Tästä tulee hauska kevät. Tarkoitus olisi tehdä ainakin kolme erilaista olutta. Ensimmäiseen kokeilen nyt ensimmäistä kertaa Simcoe humalaa, jota Lappo on kaikkien janoisten ystävieni iloksi alkanut myymään. Tähän olueeseen tulee myös paljon Amarillo huomalaa. Olut on väriltään tummahkoa brown ale tyyppistä. Humalien ja värin mukaan tulen antamaan sille nimeksi "Simarillo Brown Ale". Siihen tulee mukavasti suklainen ja pähkinäinen vivahde, sekä vahva sitruunainen humalointi.

Toinen tämän kevään oluista tulee olemaan melkoisen tymäkkä portteri. Käytän siihen samaa hiivaa kuin tuohon ensimmäiseenkin, joten saan nämä tehtyä kätevästi peräjälkeen. Tämän portterin juuret ovat vaaleissa maltaissa, mutta varsinaiset maltaisetmaut ja värit saadaan suklaa, musta-, karamellisoiduista, sekä SpecialB-maltaista. Maltaan makeutta taittamaan tempaistaan pataan reilu annos Warrior humalaa, sekä makuhumaliksi Simcoe lajiketta. Sanovat sen olevat "Centennial on Steroids", eli Centennial humalan vahvistettu versio. Odotan tätä mielenkiinnolla. Tästä tulee varmasti tukeva ja vahva olut. Sen nimeksi tulee "Big Bully Porter" ja se on suunniteltu vahvistamaan ritareita ja muita hevosmiehiä ja naisia pitkän ja raskaan päivän jälkeen.

Kolmas ja viimeinen suunnittelemani olut tällä keväälle on nimeltään "He beats me with the Bock". Nimen tulkinta on melkoisen monimutkainen, sillä kyseessä ei ole bock olut ensinkään, vaan portugalilainen schwartzbier tyyppinen tumma lager. Tämä olut on suunniteltu erään portugalilaisen ystäväni aloitteesta, sillä hän ei löydä kotimaansa parasta mallasjuomaa suomalaisista kaupoista. Tämä on minulle erittäin haastava olut, sillä minun täytyisi kloonata tuo hänen mielijuomansa ilman että saan edes kulausta maistaa kyseistä olutta. No, onneksi löysin netistä muiden kirjoittamia kuvauksia oluesta ja minulla on aika hyvä käsitys miltä sen täytyisi maistua. Tämä olut tulee olemaan paksu lataus munich maltaita, paahdettuja, suklaa, sekä mustia maltaita. Koska minulla on suuria vaikeuksia tehdä mitään ilman SpecialB maltaita niin laitan niitäkin tähän aimo annoksen. Saadaanpahan vähän paahteista pähkinän makua ja tuoksua tuoppiin. Humalointi tehdään magnum ja hallertau humalilla. Magnum sen takia, että minulla nyt vain sattuu sitä olemaan ja se on melko neutraali. Mieluummin olisin tehnyt pelkästään jaloista humalista, mutta ei tätä nyt niin vakavasti kannata ottaa. Oluelta se silti maistuu.

Kuten tuosta panimon tuotelistasta huomaa, niin aika paljon on tilaa oluelle. Ei ole kuin yksi surkea 20 litran satsi olutta ja sekin on vielä hieman keskenkäynyttä. Tuo kyseinen steam beer on kyllä aika moista tavaraa. Amerikkalainen ystäväni lähetti minulle Cascade humalaa hänen tuttavansa puutarhasta. Aivan mahtavaa ainetta! Se saa vielä hetken muhia ennen kuin raotetaan tynnyrin kantta ja katsotaan mitä siitä tulee. Vierre oli loistavaa ja primäärikäymisen jälkeen tuote oli erinomaista. Hieman vielä voimakkaan makuista, mutta muutama viikko kylmässä tekee ihmeitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti