torstai 11. huhtikuuta 2013

Simarillo Brown Ale suunnittelua

Veden koostumus... Brown Ale on englantilainen olut, joten oluen tekoon käytettävän veden koostumuksen täytyisi vastata kutakuinkin sikäläistä vettä. Täällä meillä pohjolassa on aika puhdasta ja useilla paikkakunnilla pehmeää vettä. Tummaa olutta pannaan useimmiten hieman kovemmasta vedestä. Poikkeuksiakin on. Täytynee siis suunnitella veteen lisättävien suolojen määrä nyt kun tuo hiiva-startteri on jo käymässä ja huomiselle on suunniteltu oluen panemista.

Oma vesilaitoksemme ei suostunut pyynnöstäni huolimatta toimittamaan minulle tarkkaa vesijohtoveden koostumusta, joten otin netistä löytämäni arvot alkuarvoiksi. Täkäläinen vesi on varmaan aika lähellä seuraavaa:

pH: 6.8
Ca: 11mg/l
Mg: 4.3 mg/l
Na: 5.6 mg/l
Cl: 6.2mg/l
SOx: 27mg/l

Tuosta on hyvä lähteä liikkeelle. Varsinkin veden pH, Ca, sekä Na-Sox suhde ovat tärkeitä.  Hetken asiaa tarkemmin pohdittua päätin lähteä liikkeelle hieman maltaita korostavasta tummaan olueen sopivasta vedestä. Siinä tulee olla

Ca: 130 mg/l
Mg: 40 mg/l
SOx: 120 mg/l
Na: 60 mg/l
Cl: 28 mg/l

 Minun poppakonsteilla tuohon ei helposti päästä sillä minulla ei ole jodioimatonta suolaa. Suolassahan on Na ja Cl ioneita molempia, mutta normaalissa ruokasuolassa on myös jodia, joka on hiivalle myrkyllistä. Ei siis lisätä sitä. Mutta muuten homma kyllä luonnistuu helposti: 40 litraa vettä, 10g liitua (CaCO3), 5g Gypsum suolaa (CaSO4), sekä 3 grammaa Epsom suolaa (MgSO4). Tuosta saadaan ihan riittävästi suoloja ja liitu nostaa veden pH:n melko ylös, joten se sopii huomattavasti paremmin tumman oluen tekemiseen. Ainoa ongelma tässä veden koostumuksessa on se, että Na-SO4 suhde jää nyt aika SO4 voittoiseksi, kun en saa nostettua natrium pitoisuutta lisäämällä NaCl suolaa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että oluesta tullee hieman humalaisemman makuista ja maltaiden makeus taittuu voimakkaammin humalien katkeron alle. Eli otetaan varovaisemmin humalien kanssa, niin hyvä siitä tulee.

Sitten voisi alkaa miettimään maltaita. Tai no...oikeastaanhan ne on mietitty jo kauan sitten, koska ne täytyy tilata verkkokaupasta hyvissä ajoin. Tälläistä minä olin alunperin miettinyt. Katsotaan nyt tuleeko muutoksia vielä myllytettäessä.

Munich mallas: noin 4.8kg
Caramel-Red mallas: noin 400g
Chocolate mallas: 80g
SpecialB mallas: 150g

Nuo pitäisi nyt murskata. Jää huomiselle. Nyt ei enää millään viitsi alkaa myllyttämään ja muutenkin pysyväthän tuoreina kun murskaa juuri ennen mäskäystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti